Sündmused

Mahetalle pidu. Maalamba tegemise töötuba

Kullaaugu talu
Mahetalle peo raames planeeritavad tegevused keerlevad kõik ühte või teistpidi ümber küsimuse, milline võiks olla tänapäevane jätkusuutlik elamisviis Eesti maakohtades. Sümboolselt sobib seda küsimust väga hästi esindama meie väike ja vastupidav põlistõug, Kihnu maalammas. Lambapidajate ning lammaste arv on Eestis pidevalt vähenenud ning samamoodi on vähemaks jäänud põllumajandusega tegelevaid talusid. Põllumajandus koondub järjest enam suurtootjate kätte ning nende otsuseid juhivad valdavalt majanduslikud kaalutlused. Suurtootjate exceli tabelites aeglase kasvuga ja tagasihoidliku lihatoodanguga Kihnu maalammas kasuminumbreid näidata ei suuda ning suurlautades neid loomi kunagi pidama ei hakata. Kas siinsetel aladel vähemalt kolm tuhat aastat elanud haruldase põlistõu aeg on otsa saanud? Või leidub siiski veel mingeid muid väärtusi ja põhjendusi, et keegi neid edasi peaks?

Suur osa maal elavatest inimestest töötab linnades, mitte põllumajanduses. Milleks üldse näha vaeva raske ja räpase füüsilise tööga taimede või loomade kasvatamiseks, kui internetist tellitud toit võib kulleriga koju vurada. Milleks midagi toota ja mudas rühkida, kui nii lihtne on ainult tarbida. Tänapäevane suurtootmine on läinud nii tõhusaks, et sinna polegi enam palju inimesi tööle vaja. Kas on üldse mõtet siis ise midagi üritada? Millega võiks üldse maal oma aega sisustada? Kas maal elamisel on üldse tulevikku kui tiheasustuses linna ääres on mugavam ja odavam? Kas oleks muutliku maailma silmas pidades siiski lühinägelik, kui kaoksid vanad teadmised ja oskused? Antud projektis uurime nii uudseid asju, mida maal teha kui ka taasavastame vanu oskusi. Otsime kohta meie põlistõugudele ja uurime, mida nendelt saadava toodanguga oleks võimalik peale hakata.

Mahetalle pidu. Maalamba tegemise töötuba. on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Kui soovid kehakinnitust või vajad öömaja, vaata Tartu 2024 külalislahkuse võrgustiku liikmete pakkumisi: https://tartu2024.ee/soovitused-kanepi
Piletiinfo:
T€
eu