Sündmused

Kuko kuubis – kunstnikud Sigrid Viir ja Līga Spunde jõelaeval Lonny

jõelaev Lonny
Looduskaunis Taevaskoda on tihkelt täis legende ja legendaarseid tegelaskujusid – neitsid, vanapaganad, metsavaimud, Agnes ja Gabriel kultusfilmist “Viimne reliikvia”, aga ka jäälind, keda paadisõidul kohata võib, naised, kes rasketes tingimustes, peale II Maailmasõda Ahja jõele Saesaare paisjärve rajasid – ning muidugi Lonny.

Lonny, lubage tutvustada, on jõelaev, turske ja tugev, sooritamas rahulikus tempos ringe paisjärvel. Kuna Lonny sõidab ainult päikeseenergia toel, on tema tegevus nii vaikne, et silmad jäävad vaadetele ja kõrvad lugudele. Lonnys saavad kokku legendid ning nende jutustajad, rahvapärimuse edasikandajad, looduse väe austajad, kultusfilmi fännid, uudishimulikud turistid ja kaugtöö tegijad (Lonny on nimelt Lõuna-Eesti kaugtöö-võrgustiku Kupland liige). Kõik on pardale oodatud!

Sel suvel sõidab Lonny “looduskino” aga täiendustega, mida on lisanud kunstnikud Sigrid Viir ja Līga Spunde. Viir ja Spunde viibisid Taevaskojas residentuuris suvel 2023, tegid kaasa lugematud Lonny reisid, tutvusid sealsete legendide ja salaradadega ning jõudsid järeldusele, et ellujäämise kunstid peituvad siin loo jutustamise väes. Me vajame lugusid, mis kõneleksid meist, meile ja meiega. Lood, mis annaksid järjepidevuse, aga avaksid ka uusi perspektiive. Iga lugu sõltub rääkijast, väike isikupärane muutus võib aidata mõttel haakuda või vastupidi, häälestada vastu. Kunstnikud kasutavad Taevaskojaga seotud eri ajastutest pärit legende ja lugusid ning pakuvad külastajale võimaluse luua nende põhjal uued, miksitud detailidega kaasaegsed rahvapärimused. Ka jõelaev ise muutub sellel suvel üheks tegelaseks, külaliste võõrustajaks ja lugude käivitajaks. Kes on need tegelased, keda külastajate kollektiivne aju välja mõtleb, kes pärast järjekordset paadisõitu Lonny pardalt taas kindlale maale asuvad ning ehk ka pärismaiseks saavad?

*****

Projekt "Kuko kuubis" on välja kasvanud algatusest “Kunstnikud kogudes (Kuko)“, mis on lõiminud kaasaegset kunsti ja pärandit alates aastast 2018. Praeguseks on loodud 15 sellist dialoogi kunstnike ja väikemuuseumite vahel üle Eesti, mis on päädinud eriilmeliste näituste ja sündmustega, loonud uusi kontakte ning hoogustatud arutelu pärandi tõlgendamise ning regionaalse kunstielu osas. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 jaoks laiendati aga formaati ning kunstnikud suunati residentuuridesse ja kohaspetsiifiliselt sekkuma ühiskonnaelu sõlmpunktidesse väljaspool seni projekti keskmes olnud muuseumide ringi.

Projekt "Kuko kuubis" on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist ning lisaks Lonnyle, Sigrid Viirile ja Līga Spundele osalevad veel kolm paarikut – TÜ Tartu Observatoorium Tõraveres (kunstnik Karel Koplimets), Sihtasutus Järvselja Õppe- ja Katsemetskond Kastre vallas (kunstnik Uku Sepsivart) ja Räpina pabervabrik (Ingrid Allik, koos kolleegidega Eestist ja Soomest).

Kuko kuraatorid-projektijuhid on Maarin Ektermann ja Mary-Ann Talvistu.
Toetab Kulka.
Piletiinfo:
7€
eu