Sündmused

Kuko kuubis – kunstnik Ingrid Allik koos kolleegidega Räpina Paberivabrikus

Räpina Paberivabrik
Räpina Paberivabrik on tegutsenud aastast 1734 ning on seega Eesti kõige vanem pidevalt tegevuses olnud tehas. Kuigi paljudele seostub Räpina Paberivabrik värviliste joonistupaberi mappidega, siis ettevõtte peamine fookus on pakendinurkade tootmine rahvusvahelisele turule. Paberivabrik oli muide roheline juba enne kui see popiks sai – oma toodengu valmistamiseks koguvad nad vanapaberit, mida siis pidevalt uuendatud tänapäevase tehnoloogiaga ümber töötlevad.

Mis võiks olla parem ellujäämise kunst kui väärikas pärand kombineerituna kaasaegsete tehnoloogiatega? Kunstnik Ingrid Allik, kes koos kolleegidega Eestist ja Soomest viibis suvel 2023 residentuuris paberivabrikus ning Räpina Loomemajas, on seda tunnetanud ka oma varasemas loomingus, tõlgendades keraamikat ning savi uudses võtmes ja noppides mõjutusi eriti just jaapani kultuurist. Räpinasse Paberivabriku ette loob Allik uue monumentaalse linnaruumi installatsiooni. Võttes kasutusele praegu üsna tähtsusetu mururiba, mis jääb parkla ja sissepääsu vahele, rajab Allik koos kaaskunstnikega sinna läbimõeldud ja piduliku nö värava, aga ka ruumi peatumiseks ja uurimiseks. See uus maamärk linnaruumis kombineerib maastikukujunduse ning kunstnike loodud elemente, mis on iseloomulikud paberi tootmise ajaloole Räpinas – segades savi ja vabriku tootmisjääkidest paberipuru, ehitades vabrikus toodetavatest nurkadest uusi konstruktsioone, eksponeerides vanapaberi pakke jne loob Allik tervikliku keskkonna, mis kutsub erinevaid materjale avastama, puudutama ja isegi ronima.

*****

Projekt "Kuko kuubis" on välja kasvanud algatusest “Kunstnikud kogudes (Kuko)“, mis on lõiminud kaasaegset kunsti ja pärandit alates aastast 2018. EV100 kunstiprogrammi osana alguse saanud projekt on praeguseks loonud 15 sellist dialoogi kunstnike ja väikemuuseumite vahel üle Eesti, mis on päädinud eriilmeliste näituste ja sündmustega, loonud uusi kontakte ning hoogustatud arutelu pärandi tõlgendamise ning regionaalse kunstielu osas. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 jaoks laiendati aga formaati ning kunstnikud suunati residentuuridesse ja kohaspetsiifiliselt sekkuma ühiskonnaelu sõlmpunktidesse väljaspool seni projekti keskmes olnud muuseumide ringi.

„Kuko kuubis“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist ning projektis osalevad lisaks Räpina Paberivabrikule ja Ingrid Allikule veel kolm paarikut – TÜ Tartu Observatoorium Tõraveres (kunstnik Karel Koplimets), Sihtasutus Järvselja Õppe- ja Katsemetskond Kastre vallas (kunstnik Uku Sepsivart) ning jõelaev Lonny Ahja jõe paisul Taevaskojas (kunstnikud Sigrid Viir ja Līga Spunde).

Kuko kuraatorid-projektijuhid on Maarin Ektermann ja Mary-Ann Talvistu, toetab Eesti Kultuurkapital.

Kui soovid kehakinnitust või vajad öömaja, vaata Tartu 2024 külalislahkuse võrgustiku liikmete pakkumisi: https://tartu2024.ee/soovitused-rapina
Piletiinfo:
T€
eu