Sündmused

Saatse muuseumi juubelikuu

Saatse Muuseum
2024 aastal möödub Eesti kagupiiril, Setomaal asuva Saatse muuseumi sünnist 50 aastat. See aeg on paljutki muutnud nii siin elavates inimestes kui piirkonnas endas. Juba 33 aastat on Setomaa jagatud kahe riigi vahel. Saatse muuseumisse jõudmiseks saab kaks korda ületada Vene Föderatsiooni piiri, muuseumist riigipiirina kehtiva kontrolljooneni on vaid 250 meetrit. Kõik see on mõjutanud ka Saatse muuseumi ja muuseumimaja. Ometi kõigi nende piiride ja muutuste kiuste on Saatse muuseum säilitanud kontakti looduse, inimese ja inimese loodud kunstiga. Ajaga kaasas käies üritanud külaliste jaoks lahti mõtestada muutuvat aega ja selle mõju Setomaa inimestele, mis mõnikord leiab väljendusvabaduse just kaunitesse kunstidesse peidetuna.

Juunikuud 2024 aastal tähistame Saatse muuseumi juubelikuuna. Sel ajal toimub Saatse muuseumis ja selle ümber kunstilaager, mille käigus luuakse piiriäärsesse maastikku skulpturaalsed installatsioonid, mis jäävad maastikku ilmestama kuniks nad loodusega taas üheks saavad. Toimuvad kohtumisõhtud erinevate Saatse ja Setomaaga seotud kunstnikega, kelle Saatse muuseumil on olnud rõõm koostööd teha ning nende näituseid võõrustada. Seoses 25. juunil avatava Arvo Kukumägi isikunäitusega toimuvad filmiõhtud ning Saatse muuseumi kunagise juhi, kunstnik Renaldo Veeberi poeg Artur Veeberi Saatse muuseumisse isa mälestusele pühendatud teose avamine. Loomulikult toimub juubelikuus ka Saatse kandi tähtsündmus ehk Satserinna Sõirapäev, mis tutvustab Saatse piirkonna kui „kohupiimanulga“ traditsioone ning tõstab esile Setomaa tunnustoidu - sõira.

Kohtumiseni Setomaal, kohtumiseni Saatses!
Saatse muuseumi juubelikuu on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 lisaprogrammist.

Kui soovid kehakinnitust või vajad öömaja, vaata Tartu 2024 külalislahkuse võrgustiku liikmete pakkumisi: https://tartu2024.ee/soovitused-setomaa
Piletiinfo:
7€
eu