Blogi

Taevaskoda – romantikute ja loodushuviliste sihtkoht
2022-03-22 15:45:00

Cupido lastud nool südames ja aastaarv 1917 – see on vaid üks paljudest Taevaskoja liivapaljanditesse kraabitud sümbolitest, mille on jäädvustanud inimkäsi. Loodussõbra seisukohalt taunitav teguviis, kuid märk siiski sellest, et Taevaskoda on läbi aegade kokku toonud nii reisimehi, matkajaid kui ka romantikuid.

Eestis on tõenäoliselt üsna raske leida inimest, kes poleks oma elus kasvõi kordki külastanud Taevaskoda. Ent sellegipoolest võiks legendidest pakatavat Taevaskoda külastada veel ja veel, sest iga korda avab see kant mõne kihi oma saladuslikust ajaloost.

Taevaskoda teati juba ammu enne raudtee rajamist Tartu tudengite seas, kes sõitsid plaanvankritega või paatidega piki Ahja jõge Taevaskotta lustima. Kõigile kättesaadavaks muutus Taevaskoda pärast Tartu-Petseri raudtee valmimist, mil Taevaskoja avastas enese jaoks Tartu haritlaskond.

See tõi kaasa puhkpilliorkestri helide saatel Taevaskoja jaama sõitvad rongid ning Taevaskotta kerkinud taluhäärberid, kus hakati kostilisi majutama. Taipasid ju kohalikud talumehed peagi, et tunduvalt kasulikum on tegelda turistide majutamisega, kui kehvadel liivamaadel põllupidamisega.

Taevaskojal on pakkuda aga ka oma mõtlikum ja peidus pool. Taevaskoda on pakkunud aastasadade jooksul siinsetele inimestele kaitset võõrvägede eest. Lisaks metsavendadele on liivakivikoopad olnud aastasadu peidupaigaks kohalikele inimestele, kui vaenuväed on maad laastanud.

Kuid Taevaskoda pole pakkunud ainult füüsilist kaitset. Praegu on Taevaskoja Emaläte Lõuna-Eesti maausuliste üks peamisi pühapaiku ja koha pühadusele viitavad ka mitmed legendid, mille kohaselt võisid mõned koopad Taevaskojas olla sakraalse tähendusega, sest lihtinimesele oli sinna sisenemine keelatud. Üldse on Taevaskojas palju müstilist: tegemist on ammusest ajast teada-tuntud ohverdamiskohaga, kus on ohverdatud viljasaagi, karja sigivuse, inimeste tervise ja õnne heaks


Jõelaev Lonny

Taevaskojas olles tuleb kindlasti varuda aega sõitmaks jõelaev Lonnyga, mis tänavu alustab liinisõite 22. juunil.

Kuid Lonny ei tee ainult liinireisi, sarnaselt eelmistele aastatel pakub ka tänavu Maitsemaa Lonny pardal romantilisi õhtusööke, kuhu saab koha reserveerida Lonny kodulehel www.lonny.ee

„Mulle tundub, et Taevaskoja kohavaim on meid hoidnud, sest kõikide nende aastate jooksul pole olnud ühtegi korda, kus õhutusöögi ajal oleksime vihma kätte jäänud,“ rääkis jõelaeva Lonny ja puhkekeskuse Taevaskoja Salamaa perenaine Iia Timmi.

Üldse soovitab Iia Timmi inimestel Taevaskotta jõudes üritada kasvõi korraks võtta aeg maha ning leida aeg rahulikult matkamiseks, piknikupidamiseks või miks mitte ka tõukerattaga Taevaskoja avastamiseks.

Tõukerattad on muutunud Taevaskoja üheks sümboliks ja kui poleks olnud Covid-19 viirust, oleks tänavu Taevaskojas aset leidnud tõukerataste maailmaetapp, kuna just Taevaskojas on maailma üks unikaalsemaid võistlusradasid tõukeratastele.

Kui keegi soovib siiski tõukerattaga sõidus ennast proovile panna, siis 8. augustil leiab aset Salamaa kross, kus saavad osaleda kõik soovijad.

Tõukerattaid kui ka giiditud tõukerattamatku saab tellida Salamaa Campingust, mille kohta leiab lisainfot Salamaa Campingu kodulehelt https://estcamping.ee/

Taevaskojas saab ratastega sõita nii väikese (3 km) kui ka suure ( 7 km) ringi, kusjuures suurel ringil jooksevad kokku lood mitmetest ajastutest.  Siin võib näha kuulsat Otteni veskisilda ja elada nii läbi kultusfilmi "Viimne reliikvia" hetked, leida ennast romantilisel Himmaste-Otteni vanal veskiteel või seisatada korraks Võrumaa legendaarse metsavenna Jaan Rootsi punkri asukohas. 


Salamaa Camping

Taevaskoja liivakivipaljanditest vaid 15 minutilise jalutuskäigu kaugusele jäävas Salamaa kämpingus saavad peatuda nii autokaravani turistid, telkijad kui ka lihtsalt öömajaotsijad. 

Kämpingust saab ööbimise korral lisaks rentida paate, tõukerattaid ja giidi. Valik on suur ning Iia Timmi sõnul on tal hea meel, et mida aeg edasi, seda rohkem karavanituriste Taevaskotta jõuab.

„Valdavalt on nad välismaalased ja Taevaskoda on jätnud neile sedavõrd kustumatu mulje, et kui algselt on soov jääda siia lühemaks ajaks, siis üsna sageli jäädakse pikemakski,“ rääkis ta.

Taevaskojast ei pea tühjade kätega lahkuma ka meenehuvilised. Taevaskoja parklas on avatud kaks müügikioskit, kus pakutakse kohalikku käsitööd, kohalikke toite ning piknikukorve.

 

Iia Timmi on võtnud oma südameasjaks just kohalike toodete propageerimise ja nii on kioskites müügil suur valik Põlvamaa rohelisema märgi tooteid ja nii mõnigi tootja on just tänu Taevaskoja kioskitele saanud ka suurema tellimuse.

„Kuid kõige suurem heameel on mul koostöö üle Maarja külaga, mille töökodades valmivad Taevaskoja kepikesed, mis on Taevaskoja külaliste jaoks aegumatu klassika,“ ütles ta.

 

Loo on kirja pannud Sander Silm  (www.mikromeedia.ee)
Fotod: Sven Začek, Taevaskoja Salamaa erakogu

Loo valmimine on rahastatud Kagu-Eesti programmist. 

eu