Blogi

Puhka Looduses Lõuna-Eestis
2022-03-22 15:22:00

Pole kindlamat viisi argirutiinist väljumiseks, kui minna kasvõi korraks loodusesse matkama, kanuutama, ratastega sõitma või muidu seiklema. Kui aga endal pole aega või tahtmist eelneva korraldustööga tegeleda, siis Lõuna-Eestis tasub enne loodusesse minekut võtta ühendust Taevaskojas tegutseva ettevõttega Puhka Looduses OÜ, mis korraldab nö võtmed kätte elamusmatku.

Kanuu-, räätsa-, aerulaua-, parve,- fatbike- ja tõukekelgumatkad - see on vaid osa teenustest, mida matkafirma oma klientidele pakub. Ja kuigi tundub, et Põlvamaa on vähemalt Eesti inimestel risti ja põiki läbi avastatud, soovitatakse matkajuht Mikko Reponeni pakutud matku veel ja veel.

Põhjus on lihtne. Lõuna-Eesti imeline ja vaheldusrikas loodus suisa kutsub ennast avastama ning ikka ja alati leiab siin midagi uut ka põline matkaline.

Peamised kliendid, kes Mikko matkadele tulevad, on kas firmad, kes korraldavad väljasõite või firmapäevi ning pered ja sõpruskonnad. Oma paketid on välja töötatud ka õpilastele, kes käivad kevadeti loodust avastamas.

Kuid Puhka Looduses ei korralda matku mitte ainult gruppidele, vaid matkadel saab osaleda nii üksi kui ka kahekesi. Sealjuures on eraviisiliselt matkamine kasvav trend, kuna järjest enam avastavad ka Eesti inimesed siinset loodust ning soovijatel pole vaja muud, kui vaadata plaaniliste matkade kalendrit ja broneerida seal endale sobiv aeg.

Kui aga on soov tellida matk ainult oma sõpruskonnale, siis on grupi miinimumsuuruseks 5-6 inimest. 

“Ma olen kodulehel lubanud, et võtan suuremate gruppide puhul kogu organiseerimistöö enda kanda, sest paljudel juhtudel pannakse see ülesanne firmas kellegi õlgadele, kes peab seda lisaks oma tavapärasele tööle tegema,” rääkis ettevõtjast matkajuht. “Mina võtan täislahendust pakkudes selle mure ära ja ma ei küsi ka mingit vahendustasu.”

Puhka Looduses teeb koostööd paljude teenuspakkujatega ning seetõttu saab ta paketeerida teenust igas hinnaklassis nii väikestele kui ka suurtele gruppidele.
 

Uus trend - aerulaud

Kuigi looduses puhkajate seas on jätkuvalt kõige populaarsemad kanuumatkad, kogub päev-päevalt tuntust ka aerulauatamine.

“Aerulaud on meil kõige uuem teenus ja selle populaarsus kasvab kogu aeg. Ma ei tea, millest see tuleb, kuid mulle tundub, et aerulauatamisel on mingi oma zen, kus aerutades oled sa loodusega ainult kahekesi ja seetõttu on inimesed pärast matka alati ülirahul,” rääkis Mikko Reponen.
Samamoodi kogub populaarsust ka fatbike, mille matkasid tellitakse järjest enam.

Vaadates tänavusele suvele, oli Reponen optimistlik: kuna lennukid ei lenda, on inimesed uuesti avastamas Eestit ning turismiettevõtja suurim partner - ilm - pole ka tänavu alt vedanud.
 

Milline näeb välja aerulauamatk Ahja jõel?

Kus: Ahja jõel, lõigul Kiidjärve-Taevaskoja-Otteni
Kestvus: 2,5-3 tundi
Raskusaste: “Kerge kuni mõõdukas”
Matka pikkus: 13 km

Kogunemine Kiidjärve Loodusekeskuse parklas. Matkale võimalik tulla ka rongiga “Kiidjärve” peatusesse.

Marsruudi kirjeldus: Esimesed 6 kilomeetrit kulgevad mööda Saesaare(Taevaskoja) paisjärve, mis sobib ideaalselt SUP lauasõidu harjutamiseks ja sõiduvõtete õppimiseks. Paisjärve kallastele jäävad ligikaudu 15 liivakivipaljandit. Tegemist on Eestimaa ühe kaunima tehisjärvega. Jõudes matkaga paisjärve lõppu, tuleb SUP laud üle paisu valli vedada (ca 30m) ja uuesti veeskada. Nüüd on jõgi juba kitsas ja kiirevoolulisem, siin saate oma SUPi oskused proovile panna. Ees ootavad Ahja jõe kõige tuntumad paigad – Suur- ja Väike Taevaskoda, Neitsikoobas, Emaläte. SUP matk lõpeb “Viimne Reliikvia” filmist tunutud  silla juures (Otteni vesiveski sild).

Matka päevakava: Kogunemine matka alguspunktis. Seejärel aitame Teie autod viia matka lõpp-punkti, Aerulaua instruktaaž ja õpe, suundume matkale. Matk toimub iseseisvalt, ilma matkajuhita.

Plaanilised matkad väljuvad kindlatel kuupäevadel ja kellaaegadel. Plaanilistele matkadele on oodatud üksikmatkaja või väiksemad grupid.

Leia plaaniliste matkade kalendrist endale sobilik matk, täida registreerimisvorm või helista +372 55 682 737!


Loo on kirja pannud Sander Silm  (www.mikromeedia.ee). 

Loo valmimine on rahastatud Kagu-Eesti programmist. 

eu