Blogi

Lokko turismitalu pakub tõelist matkaelamust
2022-03-22 13:17:00

Lokko talu tuli Priit Trahvi perekonda 2004. aastal. Matkahuvilisena otsis mees talukohta, mis oleks looduse rüpes ja kus saaks tegeleda oma lemmiktegevuse - matkade korraldamisega. Lokko talu oli just selleks õige koht - lähedal voolavad Ahja ja Võhandu jõed ning Põlvamaa pärl Taevaskoda jääb kiviviske kaugusele.

“Meie juurde on hästi lihtne jõuda, kui sõidad Ahjalt Vastse-Kuusteni või vastupidi, siis on Lokko talu kohe maantee äärest näha,” jagas Lokko turismitalu peremees Priit Trahv mulle kohalejõudmiseks õpetussõnu.

Kuigi Lokko turismitalu võiks hõlpsasti leida Google Maps’ist, olen siiski vanamoodne ning eelistan üle küsida. Peremehe jutt vastas tõele. Põlvamaal Mustakurmu külla jõudes paistsid maantee pealt kaugele treileri peal olevad kanuud. Eksida pole võimalik.

Lokko talu tuli Priit Trahvi perekonda 2004. aastal. Matkahuvilisena otsis mees talukohta, mis oleks looduse rüpes ja kus saaks tegeleda oma lemmiktegevuse - matkade korraldamisega. Lokko talu oli just selleks õige koht - lähedal voolavad Ahja ja Võhandu jõed ning Põlvamaa pärl Taevaskoda jääb kiviviske kaugusele.

2009. aasta mais oli peremees jõudnud oma tegemistega nii kaugele, et vastu võeti esimesed matkajad ja siiani on talu põhimõte väga lihtne - oodatud on eranditult loodusmatkajad, kellele pakutakse mõnusat aset ja toekat kõhutäit. Lihtsalt pidutsejad suunab peremees mujale.

“Paljudel turismitaludel oli algusaastatel nii, et hakati pakkuma majutust ja kui turistid kurtsid igavuse üle, hakati pakkuma ka matkasid. Minul on kõik vastupidi, mina korraldan eelkõige matku ja turismitalu on selleks, et inimesed saaksid ööbida, süüa ja saunas käia,” rääkis ta. 

Kogenud matkamehena teab Priit, et pärast korraliku matka pole paremat kui korralik söök, mõnus saun ja mugav magamisase. Tallu ongi vanast aidast ehitatud mugav kahekordne puhkemaja, kus kahel korrusel on ruumi kuni 20 ööbijale ning on ka avar köök, kus külalised võivad soovi korral endale ise toitu teha.

Kuigi Lokko talu külalisteraamatust võib leida eri riikide turistide sissekandeid, on valdav enamus talu külalisi siseturistid ja neist omakorda moodustavad suure osa pere- ja sõpruskonnad ning väikefirmade suvepäevade seltskonnad. Perepuhkajatele mõeldes on talus ka väike laste mänguväljak koos pisikese lastemajaga, mis on suure puhkemaja väike koopia ja kus lastel on väga äge aega veeta.

Talu õues vahetult tiigi ääres on aga ehtne põlvamaine maheda leiliga saun, kus pesemine on n-ö kopsik-kauss tüüpi ning kus saab ennast jahutada otse tiiki hüpates.

“Meie põhimõte on lihtne - pakume lihtsaid asju, kuid teeme seda kvaliteetselt,” rääkis peremees. “Meil on põline Põlvamaa talu ja me ei kavatse hakata võistlema spaade ja hotellidega.”

Vee- ja maamatkad

Lokko turismitalu alustas oma tegevust kanuu-, jalgratta- ja jalgsimatkadega, millele nüüd on lisandunud SUP-laua- ja raftimatkad.

Ka siin rõhub turismiettevõtja eranditult kvaliteedile. Matkaliste käsutuses on uued, mugavate istmetega kanuud ja head kerged aerud. Kvaliteetsed SUP-lauad on mõeldud just matkamiseks ning turismitalu peremehe sõnul püüavad nad hoida varustuse võimalikult kaasaegsena.

Kuna veematkade puhul on esmatähtis ohutus, siis on Priit Trahv läbinud Eesti Olümpiakomitee korraldatava veematkade treeneri koolituse.

“Ma teen alati enne matka põhjaliku instrueerimise, et matkalistel oleks matkamine turvaline ning mõnus, sest ainult nii saab matkamisest täieliku naudingu,” ütles ta.

Lokko turismitalu suudab pakkuda mitmepäevaseks puhkuseks täisprogrammi ja kui mingit teenust pole talul endal pakkuda, siis on olemas erinevaid koostööpartnereid, kes pakuvad kõigi soovidele ja igas hinnaklassis midagi.

Loodusmatkadele lisaks pakub talu ka kultuuriloolisi matku Mustakurmu külas. Väikese rattasõidu kaugusel talust asub nartsisside kasvatusega tegelev Issako-Peetri talu, mis pakub kevadel ahhetamapanevat silmailu. Mändmetsa talus saab sepp Teet Lauri juhatusel teha endale ise sepanaela ning loomulikult saab külastada Akste sipelga kuningriiki.

Eesti suurim grill

Lokko talus asub veel üks põnev asi - grillimaja ja väliköök, kus on tõenäoliselt Lõuna-Eesti suurim grill. Grillimaja idee sündis sellest, et talu külalistele meeldis suveõhtutel kaua väljas grilli juures istuda, kuid Eesti ilmad on täpselt sellised nagu nad on. 

Nii sündiski peremehel mõte teha grillimaja, kus lisaks eritellimusel valmistatud grillile on soe ja külm vesi, puupliit ja suur suitsuahi ja istekohti 20-le inimesele. 

Nüüd on ilmamure murtud ning grillimajas saab korraldada kõikvõimalikke üritusi alates hommikusest pannkookide valmistamisest kuni tippkokkade korraldatud töötubadeni. Oluline on ka teada, et turismitalu külaliste jaoks on grillimaja kasutamine täiesti tasuta, kuna peremehe sõnul soovib ta lihtsalt, et Lokko talu külalistel oleks tore ja mõnus olla.

Lokko talu kohta leiab rohkem infot kodulehelt  https://www.lokkotalu.ee.

 

Loo on kirja pannud ja fotod teinud Sander Silm  (www.mikromeedia.ee). 

Loo valmimine on rahastatud Kagu-Eesti programmist. 

eu