Blogi

Lättekoja kohvik pakub kosutust kehale ja hingele
2022-03-22 13:41:00

Mitte kaugel Taevaskoja Emalättest tegutseb Taevaskoja külas Lättekoja kohvik, kus saab kosutust nii kehale kui ka hingele.

Lättekoja kohvikut on Taevaskoja külas võimatu mitte märgata. Kohe tee ääres seisab imposantne rootsipunane nurgauksega maja, mille kooliõpetaja Daniel Veiken ehitas enne II ilmasõda oma koduks ja kaupluseks.

Kauplus jätkas majas tegutsemist ka sõja järel, sest Taevaskojas oli toona rahvarohke – ehitati hüdroelektrijaama, suviti toimusid külas simmanid ning tõenäoliselt astusid poest läbi ka kohalikud legendaarsed metsavennad.

90ndatel otsustasid kooliõpetaja Veikeni pärijad maja müüki panna ja nii sattuski kuulsa minevikuga maja 1994. aastal Kaja ja Ahti Bleive perre.

Lättekoja perenaise Kaja Bleive sõnul said nad aga aru, et ainult nende pere vajaduste jaoks on maja suur ja siit areneski välja mõte rajada Lättekoda. Koht, kus teeline saaks süüa-juua, võtta aja maha ning soovi korral õppida tegelema oma füüsilise ja vaimse tasakaalu loomisega või lasta end tervendada massaažiseansiga.

Kuigi Lättekoja perenaisel Kaja Bleivel on rahandusharidus ja ta on töötanud kümmekond aastat panganduses, tegi ta 2006. aastal oma elus kannapöörde ning hakkas tegelema joogaga.

Praeguseks on Kaja diplomeeritud massöör ja Kundalini jooga õpetaja. „Oleme Lättekotta koondanud kõik, mida oleme elu jooksul õppinud – holistlik eluviis, armastus looduse, liikumise, söögitegemise ja puhta toidu vastu. Kuid me pole kiirtoidukoht. Üritame anda inimestele rahu ja inspireerida neid, et ka teistmoodi kui vaid kiirustades, on võimalik,“ rääkis ta.

 

Lättekoja elurütm

Kevadest sügiseni tegeleb Kaja Lättekojas massaaži ja joogaga. Lisaks õpetab joogatehnoloogiat grupitundides ka Põlvas ja Võrus. Jooga individuaaltunnid on mõeldud neile, kes soovivad mingi kindla teema või probleemiga sügavuti minna (uneprobleemid, stress, ärevus, rahutus, liigne kehakaal, hirmud, ebakindlus, suhteprobleemid, energiapuudus, sisepinged, muud terviseprobleemid jne.). Kui saabub kevad, viiakse ruumist massaažilaud välja, et teha ruumi kohvikule.

Kuid ka Lättekoja pakutavate teenuste hulk on kasvanud. Lisaks sellele, et Lättekoda pakub toitlustusteenust ja eeltellimisel massaaži ja jooga grupitunde, saab Lättekojast laenutada kanuusid Ahja jõel matkamiseks, giiditeenust ning isegi fotosessiooni, mille viib läbi fotograaf Jaan Krivel ( www.jaankrivel.eu) ning osta kaasa piknikukorve.

Kanuumatkad Ahja jõel algavad Koorverest ja liiguvad läbi Valgemetsa, kus on imeline loodus. „Mul on kavatsus korraldada matkasid, kus ootan kanuutajaid jõeäärsel lagendikul, võtame seal tervisliku ampsu ning teeme koos hingamisharjutusi, et ühendada rahu ja loodus ning viia inimesed teisele energiasagedusele,“ rääkis Kaja.

 

Võtkem aeg maha

Kaja sõnul ongi Lättekoja missioon aidata inimestel tempot maha võtta. „Kui me 2018. aastal avasime, siis olin ka ise eesliinil ja nägin, kui kärsitud inimesed olid. Nad ei suutnud isegi kohvimasinast kohvi rahulikult oodata,“ meenutas Kaja. „Kuid meil mängis rahulik muusika, kohv tilkus ja ühel hetkel rahunesid ka inimesed maha ning istusid veel tükk aega meil õues.“ 

Kaja lisas, et nagu kõik oskused, nii on ka tempo mahavõtmine õpitav. Kiire võib ju aeg-ajalt olla, kuid oluline on säilitada sisemine vaikus ja hetkes olemine.

Järjest enam teatakse ja tuntakse Lättekoja kööki ja seal valmistatavaid toite. Pole harvad juhud, kus broneeritakse lauad ja teatakse kohe ka lemmiktoidud tellida. Lisaks turistidele ja matkasellidele külastavad kohvikut ka ümbruskonna inimesed. Käiakse tähistamas sünnipäevi, väiksemaid ja suuremaid koosviibimisi. Lättekojas on näiteks peetud ka poissmeesteõhtut.

„Mille üle on veel hea meel, on meie meeskond,“ rääkis ta. „Igal aastal on meil tööl noored, näiteks kui 2018 aastal alustasime, siis kokad tulid otse koolipingist ja kui me sügisel arutame lõppenud hooaega, siis noored on ülirahul, sest nad on saanud palju enesekindlust, oskuseid ja julgust. Ja teadmise, et kõigega on võimalik hakkama saada.“

Lättekoja kohviku kohta saad rohkem infot: www.lattekoda.eu/KOHVIK


Loo on kirja pannud ja fotod teinud Sander Silm  (www.mikromeedia.ee). 

Loo valmimine on rahastatud Kagu-Eesti programmist. 

eu